Opgenomen


Op 5 februari werd Opgenomen gelanceerd, de podcastreeks die Adriaan maakte in opdracht van psychiatrisch ziekenhuis Bethanië.
Hoe kan je waardigheid en autonomie van patiënten garanderen tijdens een gedwongen opname of op een gesloten afdeling? Hoe kan je de drempel tussen hulpverleners en patiënten verkleinen? Hoe praat je met kinderen over de opname van hun mama of papa? Hoe ga je tijdens een langdurige opname op een lichte en open manier om met een zwaar thema als seksualiteit? En hoe kan iemand die opgenomen is geweest een meerwaarde creëren in onze samenleving?

Adriaan kon spreken met zowel (ex-)patiënten en medewerkers van Bethanië.
Hoe kunnen we de zorg voor onze patiënten verbeteren? Deze vraag stelde psychiatrisch ziekenhuis Bethanië aan zichzelf en haar medewerkers. In de vijfdelige podcastreeks ‘Opgenomen’ krijg je een inkijk in die zoektocht.


De eerste aflevering staat online. Abonneer je op Opgenomen via Spotify en mis geen enkele aflevering. 


aflevering 1
vrij van geest‘Je was vrij en ineens wordt je dat afgenomen. Ik vergelijk het met een amputatie. Je moet het aanvaarden, maar je verdraagt het niet. Je wilt je vrijheid terug, maar als het niet meer kan, dan kan het niet meer.’

Hoe kan je waardigheid en autonomie van patiënten garanderen tijdens een gedwongen opname of in een gesloten afdeling? Marie, Lore en Wim vertellen over de moeilijke afweging tussen veiligheid en autonomie op een opnameafdeling voor 60-plussers met psychiatrische problemen.
Beeld: Kristel Dierckx


aflevering 2
samen‘Hier leven hulpverleners met ons mee. Ze staan veel dichter bij ons omdat ze alles observeren. Alles wordt gezamenlijk gedaan.’

Hoe kan je de drempel tussen hulpverleners en patiënten verkleinen? Patrick, Britney en Yves leggen uit hoe de aanwezigheid van hulpverleners in de patiëntengroep ervoor zorgt dat het samenleven op afdeling Vliet vlotter verloopt en crisissituaties minder snel escaleren. 
Beeld: Kristel Dierckx


CREDITS:

creatie Adriaan Severins
productie/redactie Annelies Oeyen
muziek Elke Van Buggenhout, Jelle Moors, Lisa Verleyen en Adriaan Severins
artwork Kristel Dierckx
inhoudelijk klankbord Johan Buytaert
voice-over Dieter Coppens