Bidboek


Wanneer beslist iemand dat een last te zwaar wordt om alleen te dragen? Wanneer raapt iemand de moed bij elkaar om in de vorm van pen en papier iets achter te laten in een boek? Hoe beantwoordt een boek aan het lijden van anderen? En wat betekent het om te geloven, in een tijd waarin individualisme hoogtij viert?

In de basiliek van Tongeren, aan het beeld van Onze-Lieve-Vrouw-Oorzaak-Onzer-Blijdschap, ligt een blanco boek. In dat boek kunnen mensen iets schrijven; smeekbedes, uitingen van hoop, dankbetuigingen. Iedere zondag wordt in de mis een speciaal moment genomen om te bidden voor wat er de afgelopen week in het boek is geschreven.

Elena werd door MoMeNT uitgenodigd om een voorstelling te maken rond dit intentieboek. Na haar voettocht naar Rome en haar bezoek aan Amerikaanse terdoodveroordeelden, krijgt haar fascinatie voor de menselijke zoektocht naar God een vervolg. Aan de flarden van levens, vragen en bedenkingen die ze leest in het boek, voegt ze haar eigen stem toe. Adriaan voorziet voor deze voorstelling het geluidsplan.

In 2019 was SLAK te gast op MoMeNT festival met zowel Johnyboy als ELENA. Die wederzijdse fijne ervaring gaf aanleiding tot Bidboek. Na de coronaproof première in de basiliek van Tongeren, volgt een tournee door Vlaamse kerken.CREDITS
Tekst en spel: Elena Peeters
Geluidsontwerp en techniek: Adriaan Severins
Scenografie: Tim Clément
Coach: Suzanne Grotenhuis
Organist: Luc Ponet
Beeld: Assia Bert
Affiche: Studio Kaplan
Co-productie: SLAK en MoMeNT
Met steun van Literatuur Vlaanderen
Met dank aan de Kerkfabriek, Luc Vanmaercke en het MartHa!tentatiefSPEELDATA (de voorstellingen worden geprogrammeerd door een CC, maar gaan telkens door in een kerk)

09/09/’20 - OLV-Basiliek, Tongeren (première)
18/12/’20 - De Warande, Turnhout
19/12/’20 - De Warande, Turnhout
28/01/’21 - Cultuurcentrum Kapellen
13/02/’21 - CC De Schakel, Waregem
26/03/’21 - Sint-Hubertuskerk, cc Berchem
02/04/’21 - Sint-Margarethakerk Elversele, cc Temse
09/04/’21 - Sint-Niklaaskerk Westkapelle, cc Knokke-Heist
22/04/’21 - Koningshofkerk, CC Schoten
30/04/’21 - Borgerhout, Rataplan
19/05/’21 - Cultuurcentrum De Werf, Aalst
27/05/’21 - Strombeek
04/06/’21 - Kerk Sint-Bavo Wilrijk, CC de Kern Beelden: Assia Bert