50 uur de WarandeSLAK kreeg van cultuurhuis de Warande de vraag om haar 50ste verjaardag vorm te geven. We dachten: 'we pakken het groots aan, we organiseren een 50 uur durend feest!' En zo gezegd. 100 artiesten uit de Kempen reageerden dit voorjaar op een oproep om mee te doen aan een cultuurmarathon. Tijdens ‘50 uur de Warande’ kan je hen aan het werk zien, van vrijdag 14 tot en met zondag 16 oktober, nonstop. 50 uur kwaliteit van de bovenste, de onderste en alle planken daartussen.

Tijdens 50 uur de Warande is iedereen welkom, op en naast het podium. Het programma is dan ook ontzettend divers en wordt verspreid over álle ruimtes in de Warande, ook achter de schermen. Met optredens, workshops, muziek, tentoonstellingen, dans, poëzie, ontmoeting, experiment, papier, kamerplanten en klei. We starten vrijdag 14 oktober om klokslag 19 uur met een knaller van een startschot en eindigen zondag 16 oktober om 21 uur met een collectieve jamsessie.

"We willen die twee, het volkse en het avantgardistische, terug met elkaar verbinden. Daarom gooien we de deuren open zodat dit nog meer een huis van het volk wordt, zonder er een pensenkermis van te maken."

Startschot

Vrijdag om 19 uur is het startschot en opent het jonge kunstcollectief Van Bree feestelijk de exporoute doorheen het hele Warandegebouw. De toeschouwer mag zich verwachten aan speeches van een doorratelende AI, live dj-sets in de kelder, een ode aan 90's rave cultuur en de meest epische popinterventie ooit door Viva los DJ's.

‘s avonds – ‘s nachts – ‘s morgens – ‘s middags – ‘s avonds – ‘s nachts – ‘s morgens – ‘s middags – ‘s avonds


Na het startschot gaan we nog uuuuuuren door. Artiesten uit verschillende disciplines die elkaar nooit ontmoetten, creëren live voorstellingen tijdens First contact. Het publiek is getuige van wat er ontstaat. Wandel het Literair café binnen voor talkshows of volg in een grote lus de Exporoute door het hele gebouw. Onderweg neem je een kijkje in Het hoofd van de Kempense kunstenaar.

Wim Helsen duikt In de platenkast van inspirerende mensen met bijzondere verhalen. Een cabaretier, muzikant en theatermaker tonen hun kunsten in de meest intieme setting van De loges en in De cirkel verzamelt het publiek zich in een lichtcirkel rond performers. Steek je handen (of die van je kinderen) uit de mouwen tijdens één van de Workshops. Van thai chi tot een schildpadlabyrint, van eutonie tot werken met gips. In de Doegang betrekken kunstenaars de toeschouwer live bij hun werk.

Een filmvoorstelling, een panelgesprek door AR-TUR over de architectuur van de Warande, een slaapconcert, de Nacht van de Turnhoutse poëzie, de feestnacht GOUD en verschillende concerten maken het urenplaatje af.

Voorstellingen met een ticket

50 uur de Warande is een gratis feest. Enkel voor de Nacht van de Turnhoutse Poëzie, slapen met wadi en GOUD heb je een betalend ticket nodig.

Nacht van de Turnhoutse Poëzie - vr 14 okt (19.45 tot 23 uur)

De ‘Nacht van de Turnhoutse poëzie’ zet in een avondvullend programma tien publicerende ‘Turnhoutse’ dichters in de schijnwerpers – dichters die in Turnhout geboren werden, er lang woonden, er nog wonen en/of een nauwe band met de stad hebben.

Slapen met wadi - nacht van vr 14 op za 15 okt

'wadi' is een nieuw platform voor circulaire muziek, opgericht door onze eigenste audiokunstenaar Adriaan. Alle projecten van wadi streven naar een open en intuïtieve luisterbeleving door te vertrekken vanuit improvisatie, remix en mengvormen. Een nacht lang begeleiden tien muzikanten je door de verschillende fasen van de slaap. Zij ontmoeten elkaar voor het eerst als groep en hebben (behalve enkele spelregels) geen idee wat er in de nacht zal ontstaan, net als het publiek. Eén zekerheid: koffie en croissants bij het ontwaken!


GOUD


De Warande viert zijn 'gouden jubilee' tijdens 50 uur de Warande met GOUD.
GOUD is het blinkend verjaardagsfeest met livemuziek en dj's tot laat in de nacht. Programma in verschillende zalen in zone Kuub hosted by TNG Group, WOLF CLUB, Gazer Tapes, DeeJay Baobab, Uptown HiFi en de Warande.


Slotschot met collectieve jamsessie - zo 16 okt (17 tot 21 uur)

Een cultuurmarathon van 50 uur moet in stijl afgesloten worden. En dat doen we het liefst met IEDEREEN! Djembes, ukeleles, eierwekkers, zangstemmen... zijn allemaal welkom. Om 21 uur stipt valt het doek over al dit zotte geweld.

"Kunst is zoals het leven, je moet het echt ervaren. Zelfs in een groot huis als de Warande bots je nog op het onderscheid tussen amateurs en professionals. Dat verschil ga je tijdens '50 uur' niet zien."praktisch

startschot: vr 14 okt om 19 uur
slot: zo 16 okt om 21 uur
meer info